Aanhangwagens MTM

Heb je een vraag die je nergens anders kwijt kunt, dan kun je die hier stellen. Let er op: er zal streng gemodereerd worden om flames te voorkomen.
Forum rules
Image

- In dit forum kunnen vragen gesteld worden aangaande het politiegebeuren
- We willen iedereen er op wijzen dat je de antwoorden moet aftoetsen aan diegene die ze beantwoord heeft. Bij iedereen kun je onder de forumnaam zien of het iemand van de politie is, een aspirant of een gewone forumbezoeker. Wees u ervan bewust dat sommigen antwoorden posten die gissingen, veronderstellingen of gewoonweg fout zijn.
- Het forumbeheer probeert te filteren, maar dat is niet altijd eenvoudig.

Wie een vraag heeft gesteld, kan daar op antwoorden, zonder onze tussenkomst. Omdat sommigen door het bos de bomen niet meer zagen, werd beslist dat voor de rest enkel nog gebruikers met minstens de status 'aspirant' kunnen antwoorden op de vragen. Wil je nu echt iets kwijt en kun je dit niet wegens je status, gebruik dan het 'uitroepteken' bij de posting. Dan stuur je een bericht naar het forumbeheer en kunnen we het bericht er bij plaatsen als dit echt wereldschokkend zou blijken :-D Dit moet de uitzondering zijn.

Nog een belangrijk punt voor onze gebruikers: geef enkel een antwoord op een vraag wanneer je het antwoord WEET. Aan gissingen en veronderstellingen heeft niemand iets.
Wanneer we merken dat er antwoorden worden geplaatst bij een vraag die niks meebrengen aan de oplossing van die vraag, worden die verwijderd en kan de poster een waarschuwing oplopen.
Post Reply
stef.a
Nieuw op 't forum
Posts: 1
Joined: 28 Oct 2021, 06:39

Aanhangwagens MTM

Post by stef.a »

Hallo,
Ik heb een een lichte vracht met MTM sleep van 2000kg.
Mag ik een aanhangwagen slepen met MTM van 2700kg?
Deze heeft eigengewicht van 650kg. Als ik hier 1000kg op laad, weegt de totale aanhangwagen 1650kg en zit ik onder de maximale MTM sleep van 2000.
Hierover zijn nogal wat tegenstrijdige meningen.
Mvg.
Jurmer
Nieuw op 't forum
Posts: 3
Joined: 01 Dec 2021, 14:48

Re: Aanhangwagens MTM

Post by Jurmer »

Jurmer
Nieuw op 't forum
Posts: 3
Joined: 01 Dec 2021, 14:48

Re: Aanhangwagens MTM

Post by Jurmer »

Nog een aanvulling op de brochure:

Rijbewijs is van belang
- Rijbewijs B:
Een voertuig van categorie B mag een aanhangwagen trekken met een maximale toegestane massa (MTM) van 750 kg of een MTM hoger dan 750 kg indien het gewicht van het samenstel (auto, aanhangwagen en lading) niet hoger is dan 3.500 kg.
- Rijbewijs B met code 96 (staat op het rijbewijs vermeld):
Een voertuig van categorie B mag een aanhangwagen trekken met een MTM hoger dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet hoger is dan 4.250 kg.
- Rijbewijs BE:
Een voertuig van categorie B mag een aanhangwagen trekken met een MTM van 3.500 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 7.000 kg bedraagt.
Het is dus van belang te kijken welk geldig rijbewijs u heeft en welk type voertuig.

Trekkend vermogen is van belang:
Ook het trekkend vermogen van uw voertuig moet u nakijken want dit mag uiteraard niet overschreden worden door het totale gewicht van wat u trekt (aanhangwagen met lading)

MTM is van belang:
Wat is een voertuig categorie B: auto's met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 3 500 kg en ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste acht passagiers, de bestuurder niet meegerekend; aan de auto's van deze categorie kan een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van ten hoogste 750 kg worden gekoppeld.
Aan de auto's van deze categorie kan een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van meer dan 750 kg worden gekoppeld, mits de maximale toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4 250 kg bedraagt.
Vierwielers met motor behoren eveneens tot deze categorie.
Wat is de MTM van een voertuig: M.T.M. het maximaal totale gewicht dat een auto, samen met de benzine, de bestuurder, alle passagiers en de volle lading mag wegen. Dat gewicht wordt bepaald door de fabrikant. Die weet immers hoe sterk het voertuig is gemaakt (vermeld op het gelijkvormigheidsattest).
Enkele voorbeelden combinaties voertuig en aanhangwagen (hoeveelheden zijn leeg gewicht + laadvermogen):
Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
3.000 450 Rijbewijs B
2.400 850 Rijbewijs B
2.400 1.400 Rijbewijs B+ (code 96)
2.400 2.000 Rijbewijs BE
3.000 4.000 Rijbewijs BE (gehaald voor 19 januari 2013). Anders rijbewijs C1E of CE
Post Reply