Twee doden bij antiterrorisme-actie in Verviers

Graag open discussies. Argumenteren mag, hit-en-run-technieken niet!
Elke aanval op de politie zal resulteren in een waarschuwing.
Forum rules
Image
Post Reply
L0k1-
Aspirant
Posts: 473
Joined: 21 Feb 2010, 21:07

Twee doden bij antiterrorisme-actie in Verviers

Post by L0k1- »

Bij een schietpartij in Verviers heeft de politie twee mannen neergeschoten die van plan waren een aanslag te plegen. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt op een persconferentie. Een derde werd gearresteerd. Het gaat om mensen die in de gaten werden gehouden en waarvan enkele terugkwamen uit Syrië.
Volgens het parket zijn er een tiental huiszoekingen geweest in de arrondissementen Verviers, Brussel en Halle-Vilvoorde. Die gebeurden in het kader van een onderzoek naar een operationele cel terroristen die op het punt stonden belangrijke aanslagen te plegen in België, meer bepaald tegen de politiediensten

In Verviers werden de interventieagenten van de federale politie bij de inval in een huis onmiddellijk met zware wapens beschoten.

VRT
Eric Van Der Sypt
"De verdachten openden onmiddellijk het vuur met oorlogs- en automatische wapens op de speciale eenheden van de federale politie", zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. "Ze werden vervolgens geneutraliseerd. Daarbij werden twee verdachten gedood, een derde werd van zijn vrijheid beroofd. Geen enkele agent of burger werd gewond."

Het gerechtelijk onderzoek naar de groep, waarvan enkele leden terugkwamen uit Syrië, loopt nog steeds en voorlopig wil het federaal parket weinig verdere details vrij te geven. Er zou weliswaar geen verband zijn met de aanslagen in Parijs, het onderzoek liep al voor de aanslagen daar plaatsvonden. Op een nieuwe persconferentie morgen om 11 uur zal meer informatie worden gegeven.

In Verviers zijn de politiediensten vanavond opnieuw binnengevallen in een huis, in de buurt van waar de eerste inval plaatsvond.. Die operatie is intussen afgerond.

Dreigingsniveau

De geplande aanslag was gericht tegen politiediensten of politiemensen. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) heeft daarom het dreigingsniveau verhoogd van 2 naar 3 voor alle politiegebouwen. Momenteel staat het dreigingsniveau op 2. Niveau 4 is het hoogste niveau.

De eerste minister Charles Michel, de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de minister van Justitie Koen Geens hebben de hele avond met de veiligheidsdiensten vergaderd. Na afloop wilden ze alleen kwijt dat het veiligheidsniveau voor heel het land van 2 naar 3 is verhoogd.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2209594

Zijn ook invallen geweest in de omgeving van Brussel en in de gemeenten van het Brussels Gewest zelf.
serpentinos
__________________________
Posts: 33
Joined: 26 May 2013, 22:02

Re: Twee doden bij antiterrorisme-actie in Verviers

Post by serpentinos »

Hoe komt het dat de Belgische politie het "doelwit" was, moesten we niet op tijd ingegrepen hebben?
Is daar een verklaring voor? Die logica ontbreekt mij ... En dit komt mogelijks wel als vraag komende woensdag bij mijn commissie.. :oops: Vanavond dan maar naar het debat kijken op vtm ..
User avatar
vdv
Politie
Posts: 877
Joined: 19 Apr 2011, 20:49
Location: Vlaams-Brabant

Re: Twee doden bij antiterrorisme-actie in Verviers

Post by vdv »

Omdat zij tegen onze democratische samenleving zijn en de politie daar een symbool van is. Het is immers de taak van de politie om ervoor te zorgen dat de wetten, waarden en normen van deze samenleving gerespecteerd worden.

Een Amerikaanse collega verwoordde het iets beter op zijn blog naar aanleiding van de moord op onze Franse collega Ahmed.
... He was murdered, executed really, because he represented qualities that the enemy cannot understand. Qualities like civility, mercy, equality, and order. He possessed a depth of character that showed bravery, courage, and selflessness. He represented all the enemy hates about Western society. He stood a symbol of democratic freedom, an enforcer of laws chosen by the men and women that those laws govern. He wasn’t murdered for who he was. He was killed for so much more than that. He was killed for what he represented...
Bron: http://blog.certifiedwolfhunter.com/2015/01/07/furious/
Dit bericht bevat mijn persoonlijke mening opgesteld in persoonlijke naam en geldt niet als officieel standpunt van de Belgische politie.
Eric
__________________________
Posts: 359
Joined: 18 May 2011, 14:39

Re: Twee doden bij antiterrorisme-actie in Verviers

Post by Eric »

vdv wrote:Omdat zij tegen onze democratische samenleving zijn en de politie daar een symbool van is. Het is immers de taak van de politie om ervoor te zorgen dat de wetten, waarden en normen van deze samenleving gerespecteerd worden.
Een tweede aspect: dergelijke vormen van terreur doelen vooral op het kweken van een angstpsychose bij de burger. Men wil daarbij de boodschap uitdragen dat zelfs de politie - die het monopolie op geweld bezit, kan buigen op een hele structuur en er is om de burger te beschermen - op zo een momenten geen partij is voor de daders. Dergelijke vorm van "ideologisch geweld" zag je bijvoorbeeld ook bij de Bende van Nijvel die moedwillig de confrontatie met de ordediensten aanging.
VRS
Politie
Posts: 993
Joined: 05 Dec 2009, 10:53

Re: Twee doden bij antiterrorisme-actie in Verviers

Post by VRS »

Wat Eric zegt werd enkele dagen geleden al omschreven in dit interessant artikel:
Waarom terroristen bij voorkeur veiligheidsdiensten aanvallen
'Fase één: streef naar grote chaos'


Verbaasd hoeven we niet te zijn dat onze politie door jihadi's geviseerd wordt. Het is een klassieke openingszet in de heilige oorlog. En sinds ons land mee Islamitische Staat bestrijdt, willen IS-terroristen met even harde aanvallen op 'strategische doelen' antwoorden.

Op 22 september verklaarde de woordvoerder van Islamitische Staat, Abu Mohammed al-Adnani, de oorlog aan Amerikanen en Europeanen als reactie op de coalitie die IS bestrijdt. Ons land is daar bij, samen met onder andere Frankrijk, Duitsland, Canada, Groot-Brittannië, Bahrein, Jordanië en de VS. Daarom hoeft het volgens experts niet te verbazen dat IS-aanhangers hier gehoor geven aan Adnani's oproep.

"Die aankondiging was het startschot voor IS-aanhangers om in de coalitielanden veiligheidsdiensten, militaire instellingen en ook gewone burgers aan te vallen als tegenzet op de aanvallen van de coalitie in het gebied dat IS heeft ingepalmd", zegt expert Pieter Van Ostaeyen.

Of daarbij een 'jihad'-stappenplan gevolgd wordt, waarbij eerst de veiligheidsdiensten in het vizier komen, is moeilijk te zeggen. Van Ostaeyen verwijst naar het Management van barbaarsheid, een handboek dat de weg toont naar het islamitische kalifaat.

Fase één om succes te boeken als jihadorganisatie en om een vreedzaam kalifaat te stichten luidt: "Streven naar grote chaos en barbaarsheid in een land door middel van bomaanslagen, aanvallen op toeristische gebieden of andere geweldacties die de plaatselijke bevolking polariseren en de leiding van het land machteloos maken. In de chaos en de wetteloosheid die daarop volgt, kan de jihadgroepering zich opwerpen als een betrouwbare, deskundige macht die door de bevolking opgelucht zal worden onthaald."

Geen toeval
Specialisten zijn het er hoe dan ook over eens dat aanvallen op politie beramen geen toeval is. "Het doel is angst en inderdaad chaos, destabilisatie. Instellingen aanvallen die dat net voorkomen en symbool staan voor veiligheid en orde is dan ook van zeer grote waarde in de heilige strijd. In die zin is het erg belangrijk dat dat in België niet gelukt is", zegt Mark Singleton, directeur van het International Centre for Counter Terrorism in Den Haag. "Ook in Irak, Pakistan, Afghanistan, Nigeria en elders gaat het zo."

Een belangrijk verschil met 9/11 en aanslagen in de jaren daarna is bovendien dat het dit keer gaat om een organisatie met een grondgebied dat het als een land beschouwt, zegt onderzoeker Montasser AlDe'emeh (UA). "Dat is een nieuwe fase in de jihad. En wanneer de coalitie strategische doelwitten van IS aanvalt, dan zoekt het een tegenreactie die even zwaar weegt in die landen. Harde doelen aanvallen zoals politie en leger hoort daar zeker bij. De redenering is: 'Jullie remmen de uitbreiding van ons kalifaat af, jullie treffen onze strategische plekken en instanties, dan doen wij dat ook, in jullie landen."

Waarom Parijs en België 'eerst' in het vizier worden genomen, blijkt een lastige maar mogelijk ook onterechte vraag.

Singleton: "België heeft proportioneel veel Syriëstrijders, Frankrijk heeft er in absolute termen veel en daar zouden al vijf aanslagen zijn vermeden. Maar verder is er weinig lijn in te trekken."

AlDe'emeh: "In verband met België weet IS dat er ook hier potentiële Syriëvertrekkers zijn. Omdat het een hele training vergt om daar de strijd voor het kalifaat te voeren, roepen ze de enthousiaste Syriëkandidaten op in eigen land de strijd aan te gaan. Wie veiligheidsdiensten raakt maakt natuurlijk meer indruk."
BRON: http://www.demorgen.be/binnenland/waaro ... -a2185435/
Post Reply