"Naamplaatje op uniform binnenkort niet meer verplicht"

Graag open discussies. Argumenteren mag, hit-en-run-technieken niet!
Elke aanval op de politie zal resulteren in een waarschuwing.
Forumregels
Afbeelding
BUTTON_POST_REPLY
VRS
Politie
BerichtenCOLON 993
GeregistreerdCOLON 05 Dec 2009, 10:53

"Naamplaatje op uniform binnenkort niet meer verplicht"

Bericht door VRS »

Naamplaatje op politie-uniform binnenkort niet meer verplicht

Nieuws - 06/06/2014
Auteur Laure Lemmens

Binnenkort zullen politieambtenaren in functie hun naamplaatje niet meer altijd moeten dragen op hun uniform. De korpschef, de commissaris-generaal en de directeur-generaal (of hun afgevaardigde) kunnen beslissen om het plaatje bij bepaalde interventies te vervangen door een nummer. Dit moet hen beter beschermen, zonder hen daarom minder herkenbaar te maken. Voorlopig is alleen de wettelijke basis voor de regeling vastgelegd. Een KB moet de datum van inwerkingtreding nog vastleggen.

De regeling komt er ook voor politieambtenaren die in burger optreden. Zij (of ten minste één van hen) zijn verplicht om een armband te dragen die het interventienummer vermeldt, behalve wanneer de omstandigheden het niet toelaten.
Vanaf wanneer de maatregel geldt, is nog niet duidelijk. Via de wet van 4 april 2014 wordt een juridische basis gecreëerd in de Wet op het Politieambt. Een KB moet de datum van inwerkingtreding vastleggen. Ook de regels die de identificatie van de ambtenaren en agenten mogelijk maken in alle omstandigheden, moeten nog worden vastgelegd.
De wetgever maakt wel al duidelijk dat het zal gaan om een kort nummer van maximum 4 cijfers, voorafgegaan door een code van de politiezone voor de lokale politie en een code van de dienst voor de federale politie.
Vast ligt ook dat de naam van de ambtenaren en agenten die optreden onder interventienummer, (in principe) ook niet vermeldt wordt in de aanvankelijke processen-verbaal die ze opmaken. Wanneer de persoon tegenover wie ze optreden hierom verzoekt en de omstandigheden het toelaten, maken de politieambtenaren en de politieagenten hun hoedanigheid kenbaar d.m.v. hun legitimatiebewijs. Hetzelfde geldt wanneer de ambtenaren of agenten zich in uniform aanmelden aan de woning van een persoon.

Bron: Wet van 4 april 2014 tot wijziging van artikel 41 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt, met het oog op het waarborgen van de identificatie van de politieambtenaren en politieagenten en de betere bescherming van hun persoonlijke levenssfeer, BS 28 mei 2014.
BRON: http://www.polinfo.be/NewsView.aspx?con ... S300233535
BUTTON_POST_REPLY