Daders ontsnappingspoging zochten Franse drugsbaron

Graag open discussies. Argumenteren mag, hit-en-run-technieken niet!
Elke aanval op de politie zal resulteren in een waarschuwing.
Forumregels
Afbeelding
BUTTON_POST_REPLY
L0k1-
Aspirant
BerichtenCOLON 473
GeregistreerdCOLON 21 Feb 2010, 21:07

Daders ontsnappingspoging zochten Franse drugsbaron

Bericht door L0k1- »

UPDATE De vier mannen die gisteravond geprobeerd hebben binnen te breken in de gevangenis van Sint-Gillis, gingen zeer professioneel te werk. Dat meldt het Brusselse parket, dat het heeft over een "ware commandostijl". Het viertal was zwaarbewapend, aarzelde niet om die wapens te gebruiken, maar bleef de hele tijd verbazingwekkend kalm en georganiseerd. Volgens Belga waren de vier op zoek naar de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak, maar het parket wil dat niet bevestigen noch ontkennen.

De vier daders boden zich rond 20.15 uur aan de gevangenispoorten aan en deden zich voor als politieagenten. "Ze reden met een Volkswagen Golf met een blauw zwaailicht en droegen politie-armbanden", zegt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. "Toen het personeel hen niet binnenliet, reed die wagen weg en stormde een bestelwagen op de poorten af."

Die bestelwagen beukte de deuren in, waarna de aanvallers voor het veiligheidssas stonden. Daar losten ze verschillende schoten. Toen het gevangenispersoneel het sas niet opendeed, gijzelden ze kort een verpleegster. Ook dat leverde niet het verhoopte succes op en de daders gingen er vandoor in hun twee voertuigen.

Wilde achtervolging
"Daarna ontspon zich een wilde achtervolging op de Brusselse buitenring", zegt de parketwoordvoerster. "De politie moest die achtervolging stopzetten toen de vluchters in het wilde weg begonnen te schieten en andere weggebruikers in gevaar brachten. De twee vluchtvoertuigen werden later uitgebrand teruggevonden, de Volkswagen Golf in Waterloo en de bestelwagen in de Brusselse regio. In de bestelwagen vond de politie nog twee kalasjnikovs."

Volgens het Brusselse parket ging het commando van vier mannen zeer professioneel te werk. "Ze waren duidelijk goed georganiseerd en bleven de hele tijd kalm, ook toen er schoten werden gelost in het veiligheidssas."

Nog volgens het parket is het ook duidelijk dat de vier iemand uit de gevangenis probeerden te bevrijden, maar wie ze op het oog hadden, is nog niet duidelijk. "We hebben een mogelijk spoor naar een groep daders, maar daarover geven we voorlopig geen commentaar", zegt parketwoordvoerster Vanderputten.

Drugsbaron
Volgens Belga wilden de vier de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak bevrijden. Het Brusselse parket kon de informatie voorlopig bevestigen noch ontkennen. De 34-jarige Benabdelhak werd eind januari opgepakt op de Brusselse Louizalaan en zou binnenkort uitgeleverd worden aan Frankrijk, waar hij gezocht werd voor internationale drughandel. In november 2008 bevrijdde een zwaarbewapend commando hem al eens uit de handen van de Franse gendarmerie.

Mohamed Benabdelhak werd in 2005 al veroordeeld tot 3 jaar cel voor drughandel en werd in 2008 opnieuw opgepakt op verdenking van internationale drughandel. Het Franse gerecht vermoedde dat hij onder meer verantwoordelijk was voor de invoer van 580 kilo cannabis die bij een huiszoeking in Ravenel werden gevonden.

Op 18 november 2008 werd hij uit de gevangenis gehaald voor een verhoor bij de onderzoeksrechter in Beauvais maar bij de terugkeer naar de gevangenis werd het konvooi van de Franse Gendarmerie door zes zwaargewapende mannen in drie wagens klemgereden en kon Benabdelhak ontsnappen. Nauwelijks een week later konden de zes leden van dat commando opgepakt worden nabij het Duitse Dortmund.

Benabdelhak zelf verbleef in december 2008 korte tijd in een Marokkaanse cel maar Marokko weigerde hem uit te leveren omdat hij ook de Marokkaanse nationaliteit had. Sindsdien was de man spoorloos. In 2012 veroordeelde het Franse gerecht hem nog tot 10 jaar cel voor internationale drughandel en op 23 januari 2014 kon het Fugitive Asset Search Team (FAST) van de federale politie hem oppakken op de Brusselse Louizalaan, waar hij een appartement huurde.

De Brusselse onderzoeksrechter Quintin schreef drie aanhoudingsbevelen uit tegen de man, op basis van drie Europese aanhoudingsbevelen die door de Franse parketten van Bordeaux en Beauvais uitgevaardigd waren, één voor het drugdossier van 2008, één voor de ontsnapping en één voor zijn veroordeling in 2012. Frankrijk vroeg de uitlevering van Benabdelhak op basis van die drie aanhoudingsbevelen en het Belgische gerecht moest zich eerstdaags over die uitlevering uitspreken.
http://www.hln.be/hln/nl/4833/Gevangeni ... aron.dhtml

Was zeer indrukwekkend hun aanval, geluk dat er niemand gewond is geraakt.
L0k1-
Aspirant
BerichtenCOLON 473
GeregistreerdCOLON 21 Feb 2010, 21:07

Re: Daders ontsnappingspoging zochten Franse drugsbaron

Bericht door L0k1- »

Minstens twee mannen die mee het plan hebben beraamd om de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak een maand geleden met een ramkraak uit de gevangenis van Sint-Gillis te bevrijden, zijn in Brussel aangehouden.

De daders probeerden met een bestelwagen de hoofdingang van de gevangenis te rammen en schoten verschillende keren met kalasjnikovs, maar moesten toch afdruipen. Oorspronkelijk had het gerecht nauwelijks sporen, tot uit het onderzoek bleek dat de vrienden van Benabdelhak enkele dagen eerder van plan waren geweest hem te bevrijden.

Vrijdag en maandag viel de politie op verschillende plaatsen binnen. Zeker twee verdachten werden aangehouden en verschillende wapens zijn in beslag genomen. Het gerecht weigert commentaar te geven.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140514_01105002
BUTTON_POST_REPLY