Brusselse politie grotendeels weg uit Justitiepaleis

Graag open discussies. Argumenteren mag, hit-en-run-technieken niet!
Elke aanval op de politie zal resulteren in een waarschuwing.
Forumregels
Afbeelding
BUTTON_POST_REPLY
Eric
__________________________
BerichtenCOLON 359
GeregistreerdCOLON 18 Mei 2011, 14:39

Brusselse politie grotendeels weg uit Justitiepaleis

Bericht door Eric »

Het Nieuwsblad schreefCOLONBrusselse politie grotendeels weg uit Justitiepaleis

BRUSSEL - In het Brusselse justitiepaleis zijn sinds vrijdagochtend veel minder agenten van de Brusselse lokale politie aanwezig dan voordien. Tot donderdag stond de politie in voor de beveiliging van het paleis maar dat is niet langer het geval, die taak is nu toegewezen aan het Veiligheidskorps. Een en ander is een gevolg van een aanslepend conflict tussen beide diensten. ‘Er is een reorganisatie gebeurd’, klinkt het bij de FOD Justitie.

Het Veiligheidskorps is in 2003 in het leven geroepen om de gedetineerden naar het gerechtsgebouw en voor de rechtbank te brengen. Na enkele veiligheidsincidenten in het Brusselse justitiepaleis werd echter beslist om de politieaanwezigheid in het gebouw te verhogen.

Sindsdien zijn er wrijvingen tussen beide korpsen en wordt er wederzijds geklaagd over een gebrek aan respect en medewerking. Begin februari legde het Veiligheidskorps nog twee dagen het werk neer, onder meer uit protest tegen de houding van de twee politie-officieren die de leiding hadden in het Justitiepaleis.

Minister van Justitie Turtelboom bestelde eind december al een audit over de samenwerking tussen beide korpsen maar die is er nog niet. Desondanks is er al besloten de politie terug te trekken. ‘Er moest een oplossing komen voor de conflictsituatie en daarom is tot een reorganisatie beslist’, zegt Laurent Sempot van de FOD Justitie. ‘Het Veiligheidskorps staat nu in voor de beveiliging, al blijven er nog een paar politiepatrouilles aanwezig. De situatie zal later nog verder geëvalueerd worden.’

Wat de nieuwe situatie betekent voor de verschijning van Marc Dutroux en Michel Lelièvre voor de strafuitvoeringsrechtbank, aanstaande maandag, moet nog blijken.
Blijkbaar heeft de PZ Brussel-Hoofdstad/Elsene van de ene dag op de andere al haar informaticamateriaal weggehaald en ligt de werking van dat Veiligheidskorps nu zo goed als plat. Er zou daar in die kleutertuin een hele hetze zijn ontstaan omdat een politie-officier van mening was dat er maar één agent van dat Korps aan de metaaldetector moet staan terwijl zij zelf van mening zijn dat het er twee moeten zijn. Na veel incidenten en gedoe zijn er inmiddels 17 leden van dat Korps op non-actief gezet. Iets wat blijkbaar wordt beslist door de politie? Misschien moeten ze nu maar eens een peloton van de rijkswacht oprichten om de kemphanen uit mekaar te houden.

Dit alles is ook weer typisch Belgisch: met veel poeha een Veiligheidskorps uit de grond stampen maar eigenlijk geen centen willen investeren in een adequate uitbouw. Tot voor kort moesten zelfs correctionele zittingen worden stopgezet wanneer de leden van dat Korps gedaan hadden met hun shift en dan maar opeens tijdens de zitting met de beklaagde terug vertrokken naar de gevangenis.
Gebruikers-avatar
vdv
Politie
BerichtenCOLON 880
GeregistreerdCOLON 19 Apr 2011, 20:49

Re: Brusselse politie grotendeels weg uit Justitiepaleis

Bericht door vdv »

Eric schreefCOLON Misschien moeten ze nu maar eens een peloton van de rijkswacht oprichten om de kemphanen uit mekaar te houden.
Wie ? :wink:

Daar liepen er vroeger 50 'vaste' (waaronder enkele jaren ikzelf) met dagelijks een peloton ARG (DAR) als versterking van dat korps ... maar dat was blijkbaar niet goed, blauw op straat en zo.
Dit bericht bevat mijn persoonlijke mening opgesteld in persoonlijke naam en geldt niet als officieel standpunt van de Belgische politie.
Eric
__________________________
BerichtenCOLON 359
GeregistreerdCOLON 18 Mei 2011, 14:39

Re: Brusselse politie grotendeels weg uit Justitiepaleis

Bericht door Eric »

vdv schreefCOLON
Eric schreefCOLON Misschien moeten ze nu maar eens een peloton van de rijkswacht oprichten om de kemphanen uit mekaar te houden.
Wie ? :wink:
De mannen die met uw auto'ke rond reden 8)

(... en wiens opvolgers binnenkort weer de handel in dat justitiepaleis zullen mogen gaan overnemen nadat er weer eens een bende paljassen op het idee is gekomen om via één van de 200 ingangen binnen te sluipen en hun kompanen ter zitting te bevrijden).
69_Shorty_69
__________________________
BerichtenCOLON 170
GeregistreerdCOLON 29 Apr 2010, 17:14

Re: Brusselse politie grotendeels weg uit Justitiepaleis

Bericht door 69_Shorty_69 »

tijd voor een gepast liedje:

Reporter: What do you feel when you shoot a terorrist?
Marine Sniper: *Chuckles* RECOIL

"
And I heard a voice in the midst of the four beasts...
And I looked and behold, a pale horse
And his name that sat on him was Death
And Hell followed with him
"
Revelation 6:6,8
Eric
__________________________
BerichtenCOLON 359
GeregistreerdCOLON 18 Mei 2011, 14:39

Re: Brusselse politie grotendeels weg uit Justitiepaleis

Bericht door Eric »

De Morgen schreefCOLONPolitie wil af van 'vuiligheidskorps' en dreigt met staking

De politie van Brussel gaat staken door "het aanhoudende amateurisme van het veiligheidskorps", dat is de ploeg die onder andere gevangenen tijdens hun proces in het justitiepaleis bewaakt. "Als ze tenminste niet midden de zitting vertrekken om hun trein te halen."

Het veiligheidskorps werd in 2003 opgericht om de politie te ontlasten van een aantal taken die ook door niet-politieleden kunnen worden uitgevoerd. Zo moet het veiligheidskorps verdachten en beschuldigden van en naar de rechtbank brengen, patrouilleren tussen honderden bezoekers per dag in het gigantische justitiepaleis en onruststokers uit de rechtszaal zetten. "Maar in plaats van een ontlasting is het veiligheidskorps een blok aan het been van de politie", zegt Gert Cockx, voorzitter van de politievakbond NSPV.

De vakbond diende zopas een stakingsaanzegging in van 20 december tot 3 januari. "De politieleden die dagelijks instaan voor de diensten in en om het Brussels justitiepaleis ergeren zich blauw aan het gedrag en het gebrek aan beroepsernst van een minderheid van leden bij het veiligheidskorps. Die minderheid verziekt de hele werksfeer en herleidt de publieke dienstverlening tot één grote karikatuur", schrijft Cockx in een brief aan de minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (cdH) en de lokale politie van Brussel-hoofdstad-Elsene.

Pijnlijke incidenten

In de wandelgangen kreeg het veiligheidskorps intussen al de bijnaam 'het vuiligheidskorps'. "Om te beginnen is er het probleem van hun statuut", zegt Gert Cockx. "De leden van het veiligheidskorps zijn namelijk ambtenaar. Dat maakt dat ze 7,36 uur per dag werken. Dat wringt met hun takenpakket en veroorzaakt pijnlijke incidenten: het zou de eerste keer niet zijn dat een lid van het veiligheidskorps in het midden van een zitting zegt dat zijn werkdag erop zit en dat hij zijn trein moet halen. Dan moet er snel snel een politiepatrouille van straat worden geplukt om hen te vervangen. Anders staat de rechter daar alleen met die gevangene..."

Op het klachtenlijstje staat ook de screening van het personeel. "Hun kledijvoorschriften zijn voor interpretatie vatbaar. Dat maakt dat de rechter soms twijfelt wie nu de gedetineerde is: de gevangene of het lid van het veiligheidskorps. Maar soms ligt dat niet aan hun kledij maar gewoon aan hun gedrag."

Stakingsaanzegging

Cockx verwijst naar een vertrouwelijk rapport van de Algemene Inspectie van de federale en lokale politie. In het rapport staan 39 aanbevelingen. "Justitie vindt dat blijkbaar normaal en grijpt niet in. De politiek moet wakker worden geschud. Vandaar onze stakingsaanzegging."
Bron
De Morgen schreefCOLON"Kritiek op veiligheidskorps is karikaturaal, personeel is professioneel bezig"

De striemende kritiek van politievakbond NSPV op het veiligheidskorps in het Brusselse Justitiepaleis is "karikaturaal", meent woordvoerder Laurent Sempot van het directoraat-generaal van het Gevangeniswezen. Het NSPV diende vandaag een stakingsaanzegging in om "het amateurisme van het veiligheidskorps" aan de kaak te stellen. Sempot reageert verrast en betreurt de demarche ten zeerste.

Sempot ontkent niet dat er al een hele tijd moeilijkheden zijn met het veiligheidskorps en de samenwerking tussen het korps en de politie. Hij verwijst daarbij naar de audit van de Algemene Inspectie van de federale en lokale politie en zegt dat er sindsdien stappen zijn gezet om de gesignaleerde problemen weg te werken. "De politievakbond negeert met zijn kritiek dit proces volledig", aldus Sempot. Hij benadrukt dat zowel aan de structuur als aan de kwaliteit van het veiligheidskorp geschaafd wordt.

De woordvoerder betreurt verder "het modder gooien" naar het veiligheidskorps en weigert eraan mee te doen. "Wij spannen ons in om een goede samenwerking op poten te zetten." Ook legt hij de beschuldigingen van amateurisme naast zich neer. "Ons personeel is professioneel bezig", besluit hij.
Bron
BUTTON_POST_REPLY