Doodsteek voor nieuwe politiehervorming

Graag open discussies. Argumenteren mag, hit-en-run-technieken niet!
Elke aanval op de politie zal resulteren in een waarschuwing.
Forumregels
Afbeelding
BUTTON_POST_REPLY
VRS
Politie
BerichtenCOLON 993
GeregistreerdCOLON 05 Dec 2009, 10:53

Doodsteek voor nieuwe politiehervorming

Bericht door VRS »

De grote hervorming van de politie die minister Joëlle Milquet voor ogen heeft, wordt tot op het bot afgebroken in een advies van de Federale Politieraad.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet krijgt het verwijt dat ze haar politieke greep op de politie op de spits drijft.

Meer dan tien jaar na de politiehervorming is het hoog tijd voor een nieuwe grote hervorming. Daarom kwam de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, in januari op de proppen met een ambitieus hervormingsplan van 73 pagina’s dik. Dat was gedragen door zowat alle grote namen in de wereld van politie en magistratuur.

Om de politiestructuur efficiënter te maken werden drastische maatregelen voorgesteld: 55 van de 84 directiefuncties zouden worden afgeschaft, de politiediensten in de arrondissementen zouden worden versterkt en nutteloze centrale diensten in Brussel zouden verdwijnen. Maar minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) besloot het plan te herschrijven, tot grote ergernis van alle betrokkenen.

Akkoord
Moeizaam bereikte het kernkabinet van de regering eind juli een akkoord over de ‘principes’ van Milquets hervormingsvoorstel. Haar kabinet kreeg de opdracht tegen het einde van het parlementair reces wetteksten te schrijven. Die zijn er nu.

Maar het verdict van de magistratuur, de federale en de lokale politie, academici, gouverneurs en burgemeesters is unaniem negatief. Het advies van de overkoepelende Federale Politieraad maakt de teksten met de grond gelijk.

Het verpolitieken van de leiding van de politie zal politieke en ambtelijke verantwoordelijkheden door elkaar halen
Federale Politieraad
‘Onze groeiende ongerustheid in dit dossier ligt aan de basis van dit advies. Het is de bedoeling dringend een aantal globaal gedragen bezorgdheden met aandrang onder uw aandacht te brengen’, zo begint het advies van de Federale Politieraad, waarin onder anderen de procureur van Brussel zetelt, naast de federale procureur, de commissaris-generaal van de federale politie, de topman van de commissie voor de lokale politie en enkele burgemeesters. Voorzitter is de gerenommeerde professor Willy Bruggeman.

Maatregelen
De federale politie waarschuwt dat het gros van de maatregelen die Milquet voorstelt, de beoogde optimalisatie ‘níét waarmaken’. ‘Wij vrezen dat op meerdere punten de geplande optimalisatie teloorgaat. Het stroomlijnen en minder complex maken van de structuur van de federale politie wordt afgezwakt en zelfs tenietgedaan. (..) De Federale Politieraad is van mening dat in het wetsontwerp te veel instellingen (beslissings- en overlegorganen) worden ingericht die het bestuur en de leiding over de politie meer in plaats van minder complex maken.’

Milquet krijgt het verwijt dat ze haar politieke greep op de politiediensten op de spits drijft. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat het verpolitieken (politiseren) van de leiding van de federale politie (aanwezigheid minister of haar vertegenwoordiger) de aanleiding is voor het door elkaar halen van politieke en ambtelijke verantwoordelijkheden.’ De nieuwe instellingen die Milquet plant, zouden het leiderschap van de commissaris-generaal van de federale politie ‘eerder afzwakken dan versterken’.

Werking
De plannen van Milquet zouden de werking van de politie juist logger maken. ‘In het algemeen maken wij bezwaar tegen de verregaande juridische formalisering binnen de geïntegreerde politie. Zo is het aangeven van het ‘aantal te organiseren vergaderingen’ zonder nut. Ook is het absoluut overbodig en zelfs contraproductief om regels toe te voegen voor zaken die vallen onder de normale gezagsverhoudingen tussen de bevoegde ministers tegenover de politie. Wij krijgen bovendien de indruk dat geëvolueerd wordt naar een lokale politie en een federale politie, in plaats van naar een geïntegreerde politie.’ Met andere woorden: Milquet zou de klok terugdraaien.

De minister zou principes die in juli al waren aanvaard door het kernkabinet van de regering ‘verloren laten gaan’. Ook gaat de minister niet voluit in het decentraliseren van de politiestructuur. Kwesties die perfect kunnen vallen onder het dagelijkse gezag en de leiding van de politiechefs wil Milquet toch vastleggen in wetsbepalingen en uitvoeringsbesluiten. De Federale Politieraad vindt het net als de gouverneurs ook beter per arrondissement nog maar één directeur over te houden die de bestuurlijke en gerechtelijke politiediensten leidt.

Initiatieven
Wat er ook gebeurt met Milquets wetsvoorstel, de Federale Politieraad dringt er hoe dan ook op aan dat de commissaris-generaal van de federale politie dringende initiatieven moet kunnen nemen die geen wetswijziging vereisen. ‘De gevolgen van de nog steeds acute financiële toestand van het land zijn een bijkomende reden om alle mogelijke maatregelen te nemen om de efficiëntie en de effectiviteit van de politie overal waar mogelijk te optimaliseren.’
BRON: De Tijd | http://www.tijd.be/nieuws/politiek_econ ... .art?ckc=1
VRS
Politie
BerichtenCOLON 993
GeregistreerdCOLON 05 Dec 2009, 10:53

Re: Doodsteek voor nieuwe politiehervorming

Bericht door VRS »

Het nieuw optimaliseringsplan van de minister van Binnenlandse Zaken is hier beschikbaar:
http://www.milquet.belgium.be/sites/def ... ensten.pdf
Gebruikers-avatar
Robby
Site Admin
BerichtenCOLON 9302
GeregistreerdCOLON 12 Nov 2002, 04:11

Re: Doodsteek voor nieuwe politiehervorming

Bericht door Robby »

Die link is dood.

Is 't zelfde als deze: http://www.milquet.belgium.be/sites/def ... nexe_0.pdf ?
VRS
Politie
BerichtenCOLON 993
GeregistreerdCOLON 05 Dec 2009, 10:53

Re: Doodsteek voor nieuwe politiehervorming

Bericht door VRS »

Robby schreefCOLONDie link is dood.

Is 't zelfde als deze: http://www.milquet.belgium.be/sites/def ... nexe_0.pdf ?
Dat is het inderdaad!
BUTTON_POST_REPLY