Studies voorgaand op politieopleiding

BUTTON_POST_REPLY
Student97
Nieuw op 't forum
BerichtenCOLON 4
GeregistreerdCOLON 29 Jan 2018, 01:17

Studies voorgaand op politieopleiding

Bericht door Student97 »

Hey allemaal

Ik ben een student maatschappelijke advisering (sociaal werk) en ik studeer dit jaar af.

Ik zou heel graag als inspecteur gaan werken bij de politie. Werken bij de federale gerechterlijke politie is echt mijn grote droom.

Nu heb ik een aantal vraagjes:

1/ Ik zou een Master willen doen in de Sociale Wetenschappen (sociaal werk, sociologie, ...). Maar komt dit van pas ivm inspecteur en federale politie? Of is dit 'tijdverspillling'?

2/ Hoe geraak je bij de federale politie? Zijn de proeven zwaar? Komt het in mijn voordeel dat ik een Bachelor heb, en als ik een Master zou hebben? Zijn de plaatsen hiervoor bereikbaar of zo goed als onbereikbaar?

3/ Wanneer vinden er selectieproeven plaats? En klopt het dat de opleiding zelf ook betaald wordt?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
Gebruikers-avatar
vdv
Politie
BerichtenCOLON 880
GeregistreerdCOLON 19 Apr 2011, 20:49

Re: Studies voorgaand op politieopleiding

Bericht door vdv »

Een master hebben is voordelig als je later voor hoofdinspecteur of commissaris wil worden.
Via de gewone recrutering wordt iedereen federaal. De krijgt een loon vanaf dag één.

Waarom wil je federale recherche doen? Ken je het verschil met lokale recherche? Bereidt u daarop voor want dat zijn vragen die je gaat krijgen op de selectie.

Bij de recherche geraak je via mobiliteit. Elke drie maanden komt er een lijst met vacante plaatsen. Je moet dus eerst wachten tot er ergens een plaats is die u interesseert. Ondertussen doe je 'gewoon' politiewerk op een plaats die ze u geven.
Als er een interessante plaats is mag iedereen die aanvragen, via een selectie kiezen ze de beste kandidaat.

Er is een rechtstreekse manier: hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie. Maar dan moet je werken in een dienst waar uw specialisatie (diploma) van pas komt. Dat kan niet bij elk diploma, een lijst met wat men zoekt wordt geregeld verspreid.
VRS
Politie
BerichtenCOLON 993
GeregistreerdCOLON 05 Dec 2009, 10:53

Re: Studies voorgaand op politieopleiding

Bericht door VRS »

1) Tenzij men toevallig vacatures openstelt voor masters Sociale Wetenschappen zoals VDV zegt (als hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie/met specialisatie politieassistent of als burgerpersoneelslid) zal zo'n diploma inhoudelijk geen opvallende meerwaarde, maar 'slechts' een algemene waarde hebben... In de zin van: tof om te weten en interessante aanvulling van de eigen kennis, maar niet onontbeerlijk voor deze job. Een diploma hoger onderwijs biedt uiteraard wel de mogelijkheid om (sneller/gemakkelijker) in een hoger kader terecht te komen (maar verlies de waarde van praktijkervaring niet uit het oog). Er zijn trouwens meer en meer gediplomeerden, ook bij de inspecteurs, dus zo speciaal of uitzonderlijk is een diploma ook niet meer (tenzij, misschien, het eentje is dat niet vaak voorkomt én bruikbaar is binnen de politie).

2) In aanvulling van VDV: weet dat de selectieproeven standaard dienen om een of andere graad te verkrijgen binnen 'de politie'; dus eenzelfde selectieprocedure ongeacht je lokaal of federaal wil gaan. Soms zijn er 'bijkomende aanwervingen' of 'onmiddellijke aanwervingen' van en voor eenheden die met een tekort zitten en zo nieuw personeel willen 'binden' aan hen, maar door de band wordt je inderdaad na selectie standaard aangenomen bij de federale politie. Tijdens en na de opleiding zijn er meerdere momenten waarop je een federale eenheid of lokaal korps met vacante plaatsen kan aanvragen. Heb je na de opleiding nog geen vaste plaats (kan zijn), dan wordt je - tot je wel een vaste plaats verwerft via 'mobiliteit' - dus naar ergens 'afgedeeld' vanuit de Directie personeel/Tijdelijke affecties (ATA) van de fedpol; of je wordt 'ambtshalve aangewezen' in een bepaalde eenheid. Als je gaat voor het basiskader ( = inspecteur van politie), dan maakt je Ba- of Ma-diploma op zich niet zodanig veel uit, maar het stelt je wel vrij van de cognitieve proef én je mag er zeker vragen over verwachten tijdens de persoonlijkheidsproef en de proef bij de selectiecommissie.

3) Voor het basiskader vinden er het ganse jaar door selectieproeven plaats. Voor het middenkader (gespecialiseerd) is dat maar nu en dan; wordt gecommuniceerd op o.a. jobpol.be. Voor het officierenkader is er hoogstens 1 keer per jaar (en dikwijls maar om de 2 jaar of zo) een selectieronde. Tijdens de opleiding ontvang je inderdaad al een wedde (ondanks de reeds jaaaaren aanslepende geruchten/roddels dat de wedde tijdens de opleiding zou wegvallen... nu nog steeds niet het geval alleszins).

Zowat alle basisinformatie die je nodig hebt (tot de selectieregelementen toe) vind je op jobpol.be, dus doorlees die site echt grondig zou ik zeggen! En ga voor de rest praten met collega's (van de lokale en federale opsporingsdiensten), ga naar infosessies en opendeurdagen, etc. Succes.
VRS
Politie
BerichtenCOLON 993
GeregistreerdCOLON 05 Dec 2009, 10:53

Re: Studies voorgaand op politieopleiding

Bericht door VRS »

worD je*
Student97
Nieuw op 't forum
BerichtenCOLON 4
GeregistreerdCOLON 29 Jan 2018, 01:17

Re: Studies voorgaand op politieopleiding

Bericht door Student97 »

Dank u wel allebei!
BUTTON_POST_REPLY